Borrar Mensaje eupv

Fecha  1/02/2007 09:22
regallero@hotmail.com 

Procedente de:
   No mostrado/ Not shown

Navegador:
   Internet Explorer 7.x

Sistema Operativo:
   Windows XP

 
 


 SALVEM ELS REFUGIS I LA FÀBRICA DE DÁVALOS
SALVEM ELS REFUGIS I LA FÀBRICA DE DÁVALOS

El divendres passat el Seminari d’Història local i fonts orals de la UJI aprovava adherir-se al manifest del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló que es feia ressò de l’informe del Consell Valencià de Cultura instant a les distintes institucions públiques a la conservació i recuperació del patrimoni històric de la Guerra Civil. El seminari de la UJI afegia que calia fer una crida també als partits polítics, tot constituint una plataforma unitària per a la defensa del nostre llegat històric recent.
Aquesta plataforma tendiria a la consecució de 4 objectius mínims: per un costat assolir la protecció del nostre patrimoni arqueològic, en segon lloc exigir la protecció i recuperació dels refugis antiaeris de la Guerra Civil, finalment aprofitaria els refugis com espai cultural i didàctic.Nosaltres com a EUPV afegim la necessitat de recuperar també la fàbrica de Dávalos per a ubicar-hi el Museu de la Memòria Històrica de Castelló o també podria ser el lloc adient per instaurar-hi L’Arxiu Provincial.
En un moment com l’actual, on s’hi dóna una revitalització de la memòria històrica, l’Ajuntament de Castelló no pot restar indiferent, ha de tenir una cura especial per la protecció, la defensa i la utilització del patrimoni històric. A l’igual que existeix la ruta de Ermites es podria fer la ruta dels refugis com itinerari didàctic que començaria en el refugi de la plaça de Tetuan, continuaria pel de la Plaça de la Farola...etc. Els objectius didàctics i educatius serien: per un costat desenvolupar la cultura de la pau i per l’altre desenrotllar de forma viva els temes de la història recent de Castelló: Segona República, Guerra Civil, Franquisme i La Transició.
Convé destacar que té una significació especial el patrimoni històric que fa referència al nostre passat recent per les següents raons: en primer lloc pel seu valor històric i cultural, però també pel seu valor democràtic; ja que es tracta de recuperar la memòria positiva de la Segona República a Castelló. Però també perquè cal recuperar la dignitat humana i històrica de tots/es aquelles persones que van morir defensant la democràcia.. Tota Europa, i no sols nosaltres, hem de fer la catarsi i desenterrar tots els tabús per aconseguir superar els errors del passat.
A EUPV ens fa molta por el PP en els temes del patrimoni històric. El Partit Popular no té cap projecte o no té voluntat política de defensar el nostre patrimoni històric. Si el PP torna a guanyar les eleccions per majoria absoluta el nostre llegat, les nostres arrels com a poble acabaran essent formigó o instruments de l’especulació. Cal no oblidar el moment en què van intentar convertir la plaça i la muralla liberal en formigó. No podem oblidar la lluita veïnal intensa que va tindre que fer el nostre company Vicent Piñana per a salvar aquesta muralla.
El PP amb la política desenfrenada de construcció de pàrkings ja ha destruït els refugis públics de la Plaça Clavé, carrer Navarra, el bunker de la plaça de les aules...etc. Castelló té 43 refugis públics, millor dit tenia, construïts per a resguardar-se dels bombardejos de l’aviació feixista, especialment dels avions Junkers alemanys de la legió Còndor. Aquells que es van experimentar en els bombardejos de la població civil.
Aquesta immensitat de refugis s’hi van construir perquè la República portava 7 mesos sense poder rebre material militar de l’únic proveïdor que tenia que era l’antiga ÚRSS; ja que les potències feixistes dominaven la mar Mediterrània. Llavors el Govern de la República no va poder donar a Castelló, en 1938, una defensa antiaèria per a fer front als continus bombardejos que va sofrir els darrers dos mesos abans de la seua caiguda. El Consell Municipal, és a dir,l’Ajuntament de Castelló, començà a construir-los a partir del 23 de marc de 1937, després del primer bombardeig del creuer Balears, en el que van morir 23 persones, entre elles molts xiquets/es.
En aquest context fins i tot els mateixos treballadors i treballadores, és a dir, el poble de Castelló que no tenia vil•les i masets i, que havia de sofrir en la seua carn els bombardejos, acabà construint amb pic i pala el seu propi refugi. Per això el poble de Castelló actual no hauria de consentir que el model urbanístic especulador del PP amb els famosos PAIs (Plans d’Actuació Integrada) i pàrkings sense cap ordre ni cap racionalitat, acabés destruint la nostra història, ja que la construcció consumeix un bé no renovable, el paisatge i si aquest paisatge conté el llegat històric, aleshores el balanç final pot ser terrible. Cal, doncs, que EUPV entre en l’Ajuntament.

A Castelló 30/1/2007
Vicent Grau portaveu d’EUPV de Castelló.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               


Respuestas (0)
  • » SALVEM ELS REFUGIS I LA FÀBRICA DE DÁVALOS « - eupv - 1/02/2007 09:22Volver al foro

Responder
Nombre / Nick
EMail
Subject / Titulo
Link a tu Web
Recibir un email cuando mi mensaje sea contestado
Mensaje