Pàgina optimitzada per una resolució de 800x600 píxels o superior
Aconsellem l'ús d'Internet Explorer 5.5 o Netscape 6 (o versions posteriors)

 Green, Worthy, Magic, Kareem, Scoot     Fecha  1/01/2006 11:35 
Host: No mostrado/ Not shown    IP: No mostrado/ Not shown    Sistema: Windows XP


Volver al foro Responder Burots again   Admin: Borrar 	mensaje
 
Mensaje
1917-2006 89è Aniversari
La Revolta del Burots, l’emancipació d’un poble esclau

El 2 de Gener del 1917 el poble treballador artesenc protagonitzà un dels episodis més decisius de la història contemporània d’Artés: la Revolta dels Burots.
A principis del segle XX, el poble d’Artés vivia plenament sotmès pel caciquisme regionalista de Can Berenguer. Aquesta família burgesa ostentava el poder local absolut ja que disposava del monopoli industrial així com del control directe de tots els càrrecs públics i religiosos de la vila. Així, a més de tota mena d’abusos i coaccions, el caciquisme conduí a l’empobriment progressiu de les classes populars de la vila.
La situació d’opressió, explotació i de misèria fou insostenible i esclatà a partir de la voluntat consistorial de cobrar un nou impost (recaptat pels burots, d’aquí el nom popular de la revolta). Així el 2 de Gener, dia en que entrava en vigor l’impost, el poble es revoltà contra l’Ajuntament i Can Berenguer. La protesta fou empresa pels botiguers, pagesos i obrers, prenent la revolta, un marcat caràcter de lluita popular contra el cacic. Arribaren forces d’ordre públic però la revolta no s’apaivagà fins que el consistori dimití, entrant en el nou detractors del caciquisme.
Tanmateix, arran de la revolta, es constituí una associació obrera per defensar els interessos de classe i a més es construí una fàbrica cooperativista en mans dels mateixos treballadors, coneguda com “La Fàbrica Nova”, que aconseguí trencar el monopoli de Can Berenguer. D’aquesta manera, la Revolta dels Burots significà no tan sols l'inici de la fi del caciquisme sinó també la presa de consciència de classe per bona part del proletariat artesenc.
Des de l’ARA, col•lectiu local de l’esquerra independentista, considerem cabdal recuperar la memòria històrica popular de la vila i per això ens fem nostre aquest fragment d’en Joan Tragant, (revolucionari que visqué de ben jove la revolta) “...democràtics d’avui, tenim la responsabilitat i deure de mirar l’espill del passat, però sense trencar-lo, netejant-lo de la pols que el cobreix, deixant l’espill net perquè ens il•lumini el camí recte que ens ha de conduir cap a la llibertat dels pobles”. Posem fi a l’amnèsia, recuperem el somni!

ARA

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
 

Respostes (5)
 


Volver Respondre
 
Nom
E-mail
Assumpte
Web
Enllaç a una
imatge
Notificar respostes per e-mail

Missatge    

Veure el meu missatge després d'inserir-lo